Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης (ΧρηΛοΔΕ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την ημερίδα με τίτλο «Διαμορφώνοντας οικονομικά ανθεκτικά άτομα: Η σημασία της δια βίου μάθησης για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας». Η ημερίδα η οποία προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία.

Στην ημερίδα έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων δειγματοληπτικής έρευνας, που διεξήγαγε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με τη στήριξη του College of Business Studies Cyprus (CBS) στα πλαίσια του έργου «The (Decaying) Effects of Education on Financial Literacy and Financial Decision-Making» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και το Πρόγραμμα «Νησίδες Αριστείας» (EXCELLENCE/0421). Συντονίστρια του έργου είναι η Δρ Άντρη Κυριζή και επιστημονικός υπεύθυνος ο Δρ Παναγιώτης Χ. Ανδρέου.

Η Δρ Άντρη Κυριζή παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν απόφοιτοι του κολλεγίου που έλαβαν την ίδια εκπαίδευση με σκοπό να καταγράψει τις επιδράσεις της διάρκειας της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση στη λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων. Όπως τόνισε, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός δεν αποτελεί απλώς ένα σύνολο δεξιοτήτων, αλλά αντιπροσωπεύει μια μορφή επένδυσης σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Συνεπώς, προκειμένου να γίνουν ακριβείς συστάσεις πολιτικής σχετικά με την προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διάρκεια της αποτελεσματικότητας αυτής της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα ακόμα και τα άτομα που εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα χρειάζονται επανεκπαίδευση λόγω της φθοράς που υπόκειται η εκπαίδευση, με το αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο ισχυρό για όσους εργάζονται σε άλλο τομέα, αναδεικνύοντας τη σημασία της δια βίου μάθησης.

Στη συνέχεια, διεξήχθησαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Στην πρώτη οι ομιλητές Δρ Μιχάλης Καμμάς (Διευθυντής Συνδέσμου Τραπεζών), κα Έλενα Καρκώτη (Λειτουργός Α’ του Τμήματος Στρατηγικής, Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου), κ. Ανδρέας Κλεάνθους (Πρόεδρος του CFA Society Cyprus), και η κα Χριστίνα Κόκκαλου (Financial Wellbeing Institute – Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής Ευημερίας) ανέδειξαν τη σημασία της εμπιστοσύνης, τις νέες προκλήσεις όπως είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες που καθιστούν σημαντικό τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, καθώς και την έννοια της χρηματοοικονομικής ευημερίας. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δρ Παναγιώτης X. Ανδρέου (Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) ο οποίος αναφέρθηκε σε προηγούμενα ευρήματα των μελετών του ΤΕΠΑΚ στο πεδίο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Στη δεύτερη συζήτηση οι ομιλητές κα Καλυψώ Απέργη (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), Δρ Μαρίνος Σταύρου (Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού), κ. Μάκης Δρακόπουλος (Διευθυντής Προγραμμάτων ActionAid Hellas), και Δρ Μαρία Γραβάνη (Open University of Cyprus) εστίασαν στη σημασία της διά βίου μάθησης και στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων που υλοποιούνται στην Κύπρο. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Πέτρα Αργυρού.

Την ημερίδα χαιρέτισαν εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής, η βουλευτής κα Σάβια Ορφανίδου, εκ μέρους του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, ο Επιθεωρητής κ. Παναγιώτης Ζυμαρίδης, και εκ μέρους του Προέδρου του Τμήματος Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης του ΤΕΠΑΚ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Oικονομικών Δρ Δημήτρης Κουρσάρος.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Τμήμα ΧρηΛοΔΕ – Σχολή ΔΙΟ

7 Μαρτίου 2024

0

Περισσότερα

Εκδήλωση “Finance and Accounting Job Fair”
Finance and Accounting Fair – 30/10/2024 | Tassos Papadopoulos Building
CUT puts Cyprus on the Global Map of Economic Excellence: Three Bronze Medals at the International Economics Olympiad and Significant Prospects for Financial Education