Τον Απρίλιο 2024 40 μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά λύκεια της Κύπρου και Tεχνικές Σχολές, ηλικίας 15-18 ετών, δήλωσαν συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που διοργάνωσε το Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης (ως ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ΙΕΟ στην Κύπρου) του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με τίτλο “Manage your finances smartly, build your future wisely”. Ο διαγωνισμός περιλάμβανε εξεταστικό δοκίμιο με 40 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σε θέματα οικονομικών και χρηματοοικονομικών.

 

Από τους συμμετέχοντες, 14 μαθητές/τριες προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση. Συγκεκριμένα, εννέα μαθητές παρακολούθησαν εντατικά σεμινάρια σε προχωρημένα οικονομικά, χρηματοοικονομικά και επιχειρησιακά θέματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο με διαδραστικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών σεναρίων, μελετών περίπτωσης, quiz, παιχνιδιών και συζητήσεων. Οι μαθητές/τριες εξετάστηκαν μετέπειτα στα χρηματοοικονομικά σε δύο σενάρια/μελέτες περίπτωσης με συνολικά 15 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

 

Στη συνέχεια, οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες δικής τους επιλογής και κλήθηκαν να επιλύσουν μία μελέτη περίπτωσης/επιχειρηματική πρόταση, να την παρουσιάσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις από τους κριτές. Το θέμα ήταν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κύπρου, όπου έπρεπε να βελτιώσουν τη διασύνδεση των πόλεων και να συνδέσουν απομακρυσμένες περιοχές και χωριά με βιώσιμο τρόπο. Ως σύμβουλοι μίας σύμπραξης εταιρειών, έπρεπε να εξετάσουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα τέτοιο συνεταιρισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την κυπριακή κυβέρνηση για 30 χρόνια, σύμφωνα με τα κριτήρια που καθόρισε το ΤΕΠΑΚ ως σύμβουλος της Κυβέρνησης.

 

Οι παρουσιάσεις ήταν υψηλού επιπέδου και στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Οι  μαθητές πρότειναν βιώσιμες λύσεις, όπως:

 

Χρήση του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Λεμεσού-Λάρνακας-Λευκωσίας από τους οδηγούς βαρέων οχημάτων μόνο κατά τις βραδινές-πολύ πρωινές ώρες για να αποφεύγεται η συμφόρηση.

Δημιουργία τούνελ και ένωση του νέου υπεραστικού δρόμου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου και Λεμεσού-Σαϊττά.

Αύξηση των ηλεκτρικών λεωφορείων.

Δημιουργία λωρίδων λεωφορείων στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού-Λάρνακας-Λευκωσίας.

Ανάπτυξη των park & ride σε μοντέρνα transportation hubs.

 

Μετά την αξιολόγηση και των παρουσιάσεων (Τρίτη φάση του διαγωνισμού), οι πέντε μαθητές /τριες με την υψηλότερη βαθμολογία στα τρία στάδια του διαγωνισμού είναι οι εξής (αλφαβητικά):

 

Ανδρέας Παναγιώτου – Λύκειο Κυκκου Πάφου (Δημόσιο) – Πάφος

Εκατερίνα Μιχαηλοβα – IMS Private School (Ιδιωτικό) – Λεμεσός

Χρυσόστομος Παπαμιλτιάδους – Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη Γεροσκήπου (Δημόσιο) – Πάφος

Νιλ Λαστσάνκα – IMS Private School (Ιδιωτικό) – Λεμεσός

Νικηφόρος Κατσούρας – Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δασούπολη (Δημόσιο) – Λευκωσία

Η πενταμελής ομάδα  θα αντιπροσωπεύσει την Κύπρο στον διεθνή διαγωνισμό International Economics Olympiad (IEO) που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 22-29 Ιουλίου 2024.

 

Ευχαριστούμε (Το Τμήμα και η Οργανωτική Επιτροπή) θερμά όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου για την συμβολή στην ενημέρωση των μαθητών/τριών, τους γονείς και κηδεμόνες, τους καθηγητές και καθηγήτριες τους για το χρόνο και την στήριξη, καθώς και όλους τους μαθητές και μαθήτριες που έλαβαν μέρος. Το Τμήμα ΧρηΛοΔΕ εκφράζει επίσης θερμές ευχαριστίες στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, στο Financial Wellbeing Institute και στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για την οικονομική στήριξη στη διοργάνωση του Διαγωνισμού. Ειδικότερα ευχαριστούμε την Γραμματεία της Κυπριακής Επιτροπής Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Παιδείας για την έμπρακτη στήριξη και την προώθηση του διαγωνισμού.

 

Οι διοργανωτές και το Τμήμα συγχαίρουν θερμά όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό για τον ζήλο, την συνέπεια, την επιμέλεια και μεθοδικότητα που επέδειξαν, παρά το νεαρό της ηλικίας τους και εύχονται κάθε επιτυχία στην πενταμελή Ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα τον Ιούλιο.

 

Τμήμα ΧρηΛοΔΕ – 28 Ιουνίου 2024

0

Περισσότερα

Διεθνής Οικονομική Ολυμπιάδα 2024, Χονγκ Κονγκ: Πρώτη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτό το σπουδαίο θεσμό που προάγει την Χρηματοοικονομική Παιδεία
8 Πλήρεις Υποτροφίες – Προώθηση της Εξωστρέφειας και της Επαγγελματικής Κατάρτισης των Φοιτητών
Αναβαθμισμένο και Καινοτόμο το Μάστερ στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου